|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... A tésztát a fóliából kicsomagoljuk és tiszta, lisztezett munkafelületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Tetszől... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... darált diót és a kristálycukrot.
Ha a tésztánk megkelt, nyújtsuk ki kb. egy - másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy villával az olvasztott margarinba és forgassuk meg jól a cukros dióba. Ezután tegyük szorosan a tésztadarabokat a tortaformába és szórjuk a tetejére a maradék ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzávalóval és annyi liszttel bedagasztom, hogy könnyen kezelhető legyen - nem túl keményre. Meleg helyen addig kelesztem, amíg szépen fel nem jön és utána előmelegített sütőben a kiszaggatott pogácsákat megsütöm. Előtte megkenem felvert tojással, szórok rá szezámmagot és sót.
************************************ ************
Püspökkenyér e... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... /Kotányi/, 1 tojás.
Először 25 dkg mézet, 12,5 dkg cukrot, 12,5 dkg margarint együtt összeolvasztunk. Várunk, míg kicsit kihűl, majd a többi alkotórésszel összedolgozzuk.
A kiszaggatott süteményeket tojásfehérjével bekenjük. A sütőből kivéve kicsit várunk, langyosan szedjük ki a süteményeket.
Díszítés:
Sütés után tojásfehérjéből és cukorból készült mázzal kontú... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzávalóval és annyi liszttel bedagasztom, hogy könnyen kezelhető legyen - nem túl keményre. Meleg helyen addig kelesztem, amíg szépen fel nem jön és utána előmelegített sütőben a kiszaggatott pogácsákat megsütöm. Előtte megkenem felvert tojással, szórok rá szezámmagot és sót.
************************************ ************
... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag sütőpor, tejföl (annyi, hogy jól nyújtható tészta legyen). Krém: 3 db Mackó sajt, 2 tojás, 3 dl tejföl, só, 1 evőkanál lisz... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1 reszelt citrom héja, 15 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 0,5 tejföl.
A hozzávalókat összegyúrni, 0,5 óra múlva kisodorni, barátfüle szaggatóval szaggatni. A kiszaggatott négyzetek közepébe 1-1 diót nyomni. Margarinos papírral kikent forró tepsibe 10-15 percig sütni.
#400
2009. június 3. 15:57
Válaszolj!
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Juhász Lajosné Terike [Terike]
PIZZA TÉSZTA
Hozzávalók:
20 dkg margarin /vagy étolaj/
50 dkg liszt
2 egész tojás
2 dkg élesztő /vagy 1 tasak instant/
1 kávéskanál só
3 dl tej
15 dkg főtt, áttört burgonya
Langyos tejb... |
|
|
|
|
|
|
|
... /Kotányi/, 1 tojás.
Először 25 dkg mézet, 12,5 dkg cukrot, 12,5 dkg margarint együtt összeolvasztunk. Várunk, míg kicsit kihűl, majd a többi alkotórésszel összedolgozzuk.
A kiszaggatott süteményeket tojásfehérjével bekenjük. A sütőből kivéve kicsit várunk, langyosan szedjük ki a süteményeket.
Díszítés:
Sütés után tojásfehérjéből és cukorból készült mázzal kontú... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadva, közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd 1/4 órán át pihentetjük. Ezután a tésztát kb. 6 mm vastagságúra kinyújtjuk, és mintegy 5-6 cm átmérőjű kerek formával kiszúrjuk. A kiszaggatott korongokat forró étolajban világosbarnára sütjük. Az egyes megsült darabokról a felesleges olajat lecsurgatjuk. Mindegyik darabot megkenünk mézzel. Finomra vágott mandulával vagy pisztác... |
|
|
|
|
|
|
|
... elsimítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A teljesen kihűlt polentából ízlés szerinti kiszúróval korongokat szaggatunk. Egy teflon serpenyőben 1-2 kanál olajat hevítünk, majd a kiszaggatott korongok mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Tálaláskor a csirkemájas padlizsántekercseket a pirosra sült polentával kínáljuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, és egy 4-5 cm-es szaggatóval szaggassuk ki a korongokat.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kiszaggatott tésztakorongokat. A kekszeket helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 percig, hogy éppen csak színt kapjanak a kekszek. (Én légkeverés, 150 fokon, 1... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, és egy 4-5 cm-es szaggatóval szaggassuk ki a korongokat.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kiszaggatott tésztakorongokat. A kekszeket helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 percig, hogy éppen csak színt kapjanak a kekszek. (Én légkeverés, 150 fokon, 1... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy 4-5 cm-es szaggatóval, korongokat szúrunk ki belőle.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd elhelyezzük rajta a kiszaggatott tésztakorongokat.
Ezután légkeveréses üzemmódban 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 10-15 percig alatt, hogy éppen csak színt kapjanak a kekszek megsütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... grízes lisztet megfőzünk ½ liter tejjel. 2 csomag teavajat kikeverünk 30 dkg porcukorral, és egy csomag vanília cukorral. Összekeverjük a kétféle tölteléket. Ezzel megtöltjük a már kiszaggatott tésztát. Kókuszreszelékben megtöltés után megforgatjuk.
Borzas Kata
Hozzávalók:
25 dkg zsír, 2 cs sütőpor, 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 db tojássár... |
|
|
|
|
|
|
|
... a tejföllel, a tojás sárgájával és a mazsolával.
A tésztát nyújtsuk ki 0,3-0,5 cm vastagságúra, egy pohárral szaggassunk korongokat belőle.
Minden kiszaggatott korongot töltsünk meg a túrós töltelékkel, az oldalsó részeket nyomjuk össze, majd a csónak formájú töltött tésztadarabokat rakjuk tepsibe egymás mellé. Takarjuk le és hagyjuk állni 20 perc... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztát és kb fél cm vastagra kinyújtjuk.
Egy kb 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd kiszaggatjuk.
A kiszaggatott tészta korongokat kezünkkel kissé ellapítjuk, majd a tészta szélére teszünk a töltelékből, ráhajtjuk a közepére, lenyomkodjuk, végeit összecsípjük, majd kifli alakúra hajtjuk. Figyelj... |
|
|
|
|
|